Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Vad är F-skatt? För en nybliven företagare

Vad är F-skatt? För dig som redan driver ett företag är det antagligen ingen nyhet. Men för dig som är entreprenör och ska starta företag för första gången i ditt liv, kan det vara betydligt svårare att förstå. Det är däremot något mycket viktigt för alla företagare att känna till oavsett vilken företagsform som du avser att starta upp. Om du har för avsikt att starta enskild firma, aktiebolag, handelsbolag eller kommanditbolag är av mindre betydelse. F-skatt handlar om att du får ett förtroendeuppdrag att betala dina skatter och avgifter i din roll som företagare.


Betala skatt är en självklarhet när du ska starta företag

När du tänker efter säger det sig själv att det är klart att du ska betala skatt. Det gör ju alla i samhället. Men det finns många regler kring detta som företagare. Inte minst när det gäller avdrag och moms. Men för dig som ska starta företag är det därmed mycket viktigt att inneha F-skattebevis. Det ger dig en trovärdighet hos andra aktörer eftersom du kan påvisa att du har tagit på dig förtroendeuppdraget. Det kommer göra att exempelvis kunder och leverantörer litar på dig i större utsträckning än vad de annars skulle göra. Du kan skriva på dina fakturor att du har F-skatt.

Men vad händer då om du inte har F-skatt? Jo det som styr om du ska dra av skatt och betala arbetsgivaravgifter är om betalningsmottagaren är godkänd för F-skatt eller inte. Om betalningsmottagaren är en juridisk person, t.ex. ett aktie-, handels- eller kommanditbolag som inte är godkänd för F-skatt, ska du dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbetet (exklusive moms). Du ska inte betala arbetsgivaravgifter eller särskild löneskatt för juridiska personer. Om betalningsmottagaren har enskild näringsverksamhet och inte är godkänd för F-skatt, ska du dra av 30 procent skatt från ersättningen för arbete (exklusive moms). Du ska också betala arbetsgivaravgifter.

Försäkra dig om vem du gör affärer med

Det är därmed mycket viktigt att kolla upp att den du gör affärer med är godkänd för F-skatt. Annars måste du sköta allt detta och det är inte alls lika behändigt. Om du behöver hjälp med att komma igång med din F-skatt på rätt sätt så att allt faller på plats i rätt ordning kan du få bra rådgivning om detta. 

image
David Hagberg  2023 visningar
Senast uppdaterad: 2/14/2019 4:10 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile