Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.
När du ska ta betalt av en kund skickar du en faktura med F-skatt. Fakturan ska innehålla flera uppgifter, bland annat ska den visa att du har en giltig F-skattsedel eftersom detta visar kunden att du själv ansvarar för att betala alla skatter och sociala avgifter som staten kräver.
Alla företag som bedriver en näringsverksamhet är i regel godkända för F-skatt, oavsett om de är enskilda firmor eller aktiebolag. Nedan ska vi titta närmare på hur det fungerar att fakturera med F-skatt. Vi ska även gå igenom vad som gäller vid fakturering utan F-skattsedel.
Är du godkänd för F-skatt ska detta anges tydligt på både fakturor och offerter. På så sätt kan du informera dina kunder om att ditt företag betalar in din preliminärskatt och egenavgifter. Detta kan nämligen ha flera fördelar.
Godkännandet för F-skattsedel kan bland annat vara fördelaktigt när du ansöker om lån eftersom det visar att du sköter dina skatteinbetalningar. Det kan dessutom leda till fler samarbeten och ökad försäljning eftersom många väljer att enbart anlita företag som har F-skatt.
Bortsett från att skriva ut F-skatt på din faktura ska du även ange följande:
Det är möjligt att fakturera en kund även om du inte är godkänd för F-skatt. Då ska du ange ”Ej godkänd för F-skatt” på alla fakturor och anbud du skickar till dina kunder. I dessa fall vet kunden att den har ansvar för att dra av skatt på det utförda arbetet. Är du en fysisk person (egenföretagare) ska kunden även betala dina egenavgifter.
En av de främsta anledningarna till att många företag väljer att enbart samarbeta med företag som har F-skatt är för att undvika dessa extra kostnader. Det är, som du säkert förstår, betydligt mer kostnadseffektivt att enbart anlita företag som själva ansvarar för att betala skatter och avgifter.
Om du står inför en ekonomisk uppgörelse och undrar om din affärspartner har F-skatt kan du lätt kontrollera detta. Det är kostnadsfritt och du behöver inte legitimera dig. Det enda du behöver göra är att:
Du kommer sedan att få ett mejl innehållande med information om företaget. Bortsett från att ta reda på om företaget har F-skatt kan du även se om det är momsregistrerat samt registrerat som arbetsgivare.
Att hämta information om företaget hos Skatteverket kan även vara en god idé om du vill försäkra dig om att företaget är seriöst.
Att bli godkänd för F-skatt är fördelaktigt på många sätt. Framför allt visar du dina kunder och samarbetspartners att du själv sköter dina skatteinbetalningar, vilket försäkrar dem om att de inte ska behöva betala extra avgifter.
Ett godkännande för F-skattsedel kan dock dras in. Om du missköter deklarationerna eller missar inbetalningar kan Skatteverket välja återkalla sitt beslut. Då kan det bli betydligt svårare för dig att hitta nya kunder eftersom de flesta kräver att företaget är godkänt för F-skatt.
Vårt kundcenter
08 123 503 29
Måndag-fredag: 10:30-17:00
Lördag-söndag: stängt
Helgdag: stängt