Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Starta enskild firma som nyanländ eller asylsökande

Att komma till ett främmande land för att starta företag kan kännas svårt. Men att välja att starta enskild firma när man kommer till Sverige är både beundransvärt och bra. Både landet och du som ska starta enskild firma gynnas.

Faktum är om du vill stanna i Sverige, är att starta enskild firma ett sätt att öka chanserna att få stanna. Om man ska starta enskild firma i Sverige och är asylsökande eller nyanländ finns det vissa saker att tänka på. Det skiljer sig en aning mellan de som söker asyl och de som redan har fått uppehållstillstånd.För dig som är asylsökande och ska starta enskild firma är det viktigt att du vet att det är fullt möjligt att göra mitt under asylprövningen. Men för att få starta enskild firma  måste du har registrerat F-skatt. Detta gäller för alla i landet. Även ett så kallat samordningsnummer måste erhållas. För att få både F-skatt och samordningsnummer  måste du göra en ansökan hos Skatteverket.

En annan viktig sak att känna till om du ska starta enskild firma och är asylsökande, är att du inte kan ändra dig. Med det menas att det går inte att ångra sig  för att söka arbetstillstånd om asylansökan avslås. Däremot, om du har fått ett löfte om anställning i exempelvis 12 månader och du bara varit anställd i fem månader går det att söka ett arbetstillstånd – det vill säga om din asylansökan avslås.

Om du å andra sidan redan har fått uppehållstillstånd är reglerna mer standard. Du som ska starta enskild firma måste först och främst folkbokföra dig hos Skatteverket. Statusen som du får som nyanländ ligger som grund för hur länge du kan stanna i Sverige. Om du har fått status flykting gäller ett uppehållstillstånd på tre år.

Om du i stället har givits statusen alternativt skyddsbehövande gäller ett uppehållstillstånd på 13 månader. Men om man både vill stanna i landet och starta enskild firma kommer chanserna att få stanna öka. Det vill säga, om du kan försörja dig på ditt egna företag. Om du kan leva på inkomsterna från din enskilda firma när ditt tillfälliga uppehållstillstånd slutat gälla finns möjligheten för dig att ansöka om  permanent uppehållstillstånd.

Om du har tidsbegränsat uppehållstillstånd kan du ansöka om permanent uppehållstillstånd om ditt företag går så bra att du kan försörja dig på det. Detta är något som kan vara svårare än om du har en fast anställning.

Namn och registrering när du ska starta enskild firma

Oavsett om du är asylsökande eller nyanländ med uppehållstillstånd, måste du både välja ett bra namn för din enskild firma, och en bolagsform. Passar handelsbolag eller vill du vara enskild näringsidkare? Den form som du som ska  starta enskild firma väljer måste du därefter registrera hos Bolagsverket. Undantag gäller för enskild näringsidkare. Då ska ansökan skickas till Skatteverket i stället. Mer information och bra råd om olika former du kan välja att ha när du ska starta enskild firma finns att läsa här på vår hemsida. Här finns även generella råd för alla som känner sig motiverade att starta enskild firma.

Angående namnet på ditt företag, det går att registrera hos Bolagsverket. Den statliga myndigheten Bolagsverket kan på så sätt garanterar att ingen annan har det namnet på sitt företag.

image
Hans Kahn  4005 visningar
Senast uppdaterad: 11/2/2021 8:28 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile