Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Sänk skatten i ditt aktiebolag genom att utge skattefria förmåner

Ett sätt att sänka beskattningen i ditt aktiebolag är att utnyttja den möjlighet som finns att utge olika förmåner till anställda. För dig som driver ett aktiebolag så räknas även du som ägare själv som anställd och kan därför dela ut förmåner till dig själv skattefritt även om du är enda anställd i bolaget. I denna artikel har vi samlat exempel på olika förmåner som kan nyttjas i detta avseende. Tänk på att detta endast går att göra inom ramen för ett aktiebolag eftersom du som bolagsman i en enskild firma eller ett handelsbolag inte kan vara anställd. Styrelseledamöter kan också erbjudas skattefria förmåner trots att de inte är anställda.


Vissa förmåner måste erbjudas samtliga

Vissa anställningsförmåner måste erbjudas till samtliga anställda i bolaget på samma villkor för att de ska räknas som skattefri förmån för mottagaren. Förmånen måste dock inte de facto utnyttjas av alla anställda för att skattefriheten ska gälla, det räcker att alla erbjuds den.

Följande förmåner tillhör den kategori som måste erbjudas alla anställda för att vara skattefri

* Personalvård exempelvis fri motion och enklare förtäring (ej måltider)

* Personalrabatter av olika slag


Gåvor till anställda

Gåvor till anställda är enligt huvudregeln en skattepliktig inkomst för mottagaren. Vissa typer av gåvor är dock undantagna från skatteplikten förutsatt att de inte består av kontanter eller enkelt kan bytas till kontanter:

*Julgåvor - Julklappar för upp till 450 kronor är skattefria.

* Minnesgåvor - Minnesgåvor kan ges vid anställning över sex år vid personens 50- och 60-årsdag, efter 25 års anställning eller när en anställd slutar. Värdet får inte överstiga 15 000 kr.

*Jubileumsgåvor

Sådana gåvor betraktas som personalkostnader och är avdragsgilla.


Grupplivförsäkring

Fri grupplivförsäkring, till exempel tjänstegruppliv eller annan liknande försäkringslösning är en skattefri förmån för den anställde och avdragsgill kostnad för företaget. Dock gäller att om en grupplivförsäkring har villor som är väsentligt förmånligare än motsvarande grupplivförsäkringar som gäller för statligt anställda blir det skatteplikt på den överskjutande delen av värdet.

Detsamma gäller tjänstereseförsäkringar som tecknats för den anställde för att skydda mot sjuk och olycksfall under tjänsteresa.

Arbetskläder

Om arbetsgivaren tillhandahåller arbets eller skyddskläder är detta ingen skattepliktig förmån för dig eller dina anställda. Detsamma gäller fri uniform eller liknande plagg. Kostnaden för arbetskläderna är fullt avdragsgill för företaget.

Detsamma gäller även enklare klädesplagg såsom kepsar, slipsar, halsdukar, handskar, skjortor, t-shirts, enklare jackor eller liknande förutsatt att dessa är försedda med logotyp eller tydligt profiltryck. Dyrare kläder såsom kostymer eller plagg som är försedda med endast diskret profiltryck är sannolikt inte skattefria.

image
David Hagberg  2287 visningar
Senast uppdaterad: 10/10/2018 12:01 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile