Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Ansöka om F-skatt

När man startar eget företag så kan det ibland kännas som en djungel när man ska fylla i alla papper och ansöka om än det ena, än det andra. Det kan kännas som om det blir lite mycket ibland när man ska hålla reda på om man ska ansöka om F-skatt eller kanske SA-skatt. Vilken typ av skatt du ska ansöka om beror i stort sett på vilken typ av företag som du har.


Blir man godkänd för F-skatt så betyder det att det är företagaren själv som ansvarar för att betala in sina skatter och sina egna sociala avgifter. Din uppdragsgivare behöver då inte tänka på att dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter när du utför arbete åt dem. Vid försäljning av varor så gör man inga skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter, så om man bara säljer varor i sin verksamhet har F-skatten ingen inverkan på ditt ansvar när det gäller att redovisa och betala skatt. Om man är godkänd för F-skatt så visar man det genom att skriva det på fakturan. Skulle det vara så att du inte sköter din deklaration eller betalar dina skatter som du ska, så kan ditt godkännande för F-skatt återkallas. Uppdragsgivare måste då behandla dig som en anställd och i fortsättningen betala dina arbetsgivaravgifter osv. och det kan därför bli betydligt svårare att få jobb. Det kan vara bra att känna till.

Om du är enskild näringsidkare så ansöker du alltså om F-skatt. Råkar det vara så att du har en enskild firma som du bedriver på halvfart och jobbar hos någon annan och får lön från dem så ansöker du om FA-skatt. Har du däremot ett handelsbolag så ska företaget ha F-skattsedel och alla bolagsmännen ska ansöka om SA-skatt, vilket är en särskild debiterad A-skatt. Detsamma gäller om man har ett kommanditbolag. Om man har ett aktiebolag eller en ekonomisk förening, så ska företaget eller föreningen ansöka om F-skatt och ägarna eller medlemmarna räknas här som anställda, så de ska ansöka om A-skatt. Så när man bryter ner det så är det faktiskt inte så komplicerat. Det gäller bara att veta vilken typ av företag man har och tänka på om man får lön från någon annan arbetsgivare. Känner du dock att det är läge för att kalla in experterna, så finns det hjälp att få här.

image
David Hagberg  2102 visningar
Senast uppdaterad: 2/13/2019 3:10 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile