Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Registrera F-skatt och hitta rätt bland myndigheterna

Många drömmer om att starta ett eget företag. Drömmen om att vara sin egen chef är vanlig och det finns verkligen många fördelar med att få vara självständig och styra över sin tid. Men hur gör man egentligen för att komma igång? För det första behöver man så klart en bra affärsidé. Det gäller att ha något unikt att komma med eller göra något som någon annan redan gör – fast ännu bättre! För det andra är det en del formaliteter och administrativa uppgifter som behöver göras. Bland det viktigaste är att komma igång och betala skatt på rätt sätt och du behöver du registrera F-skatt. Vi kommer titta lite närmare på hur det går till i den här artikeln.

Vad räknas som näringsverksamhet?

För det första är det bra att veta vad som räknas som näringsverksamhet. För att den verksamhet du bedriver ska räknas som näringsverksamhet och vara beskattningsbar som sådan så behöver följande tre villkor vara uppfyllda. Verksamheten ska drivas:

  • självständigt
  • med vinstsyfte
  • långsiktigt

Verksamheten måste leva upp till alla dessa tre krav för att den ska betraktas som en näringsverksamhet ur Skatteverkets synvinkel.

F-skattsedel

För att ha rätt att bedriva näringsverksamhet och kunna betala skatt på rätt sätt behöver du registrera F-skatt. Du kan läsa mer om detta och hur du kommer igång här på vår hemsida. 

Sverige är känt för sina skatter. Men kanske mest känt för att man historiskt sett alltid behövt betala mycket skatt i jämförelse med andra länder. Detta är dock inte fallet längre. Många andra länder har hunnit ikapp Sverige och man behöver inte skatta bort det mesta av sin lön längre. En lättnad för många. I Sverige måste man dock ansöka om att betala skatt när man startar firma. Vilken typ av skatt man ska betala beror på vart lönen kommer ifrån. Vanligast är att man måste registrera F-skatt eller FA-skatt.

Om man bestämmer sig för att starta enskild firma så ska man registrera sig för F-skatt. Detta betyder i stora drag att man som företagare ansöker om att få betala sina egenavgifter och sin preliminärskatt. Det som är så bra med detta är att du har lättare att attrahera kunder. De behöver inte anställa dig och därför inte heller betala arbetsgivaravgifter och så vidare. Du betalar din egen skatt och dina avgifter. Din kund behöver betala för är det arbete som du utför. Detta blir mycket lättare för kunden så klart. Om du har egen firma och inte har tänkt på att registrera F-skatt så kan det på grund av detta faktiskt bli riktigt svårt för dig att hitta jobb.

Registrera F-skatt eller FA-skatt

Ganska ofta startar man en enskild firma eftersom det som man hållit på med som en hobby plötsligt blir något som man tjänar pengar på. Detta är så klart ett mycket bra sätt att starta företag på, eftersom man vet att produkten eller tjänsten som man säljer fungerar. Om man då har ett annat jobb vid sidan om sitt eget företag som man får lön ifrån så ska man ju även betala skatt på den lön man får av sin arbetsgivare. Den skatt man betalar här kallas A-skatt. Om man får lön från arbetsgivare och även får in pengar från sin enskilda näringsverksamhet så ska man alltså ansöka om FA-skatt.

FA-skatt innebär att din arbetsgivare kommer att betala in din preliminärskatt och dina arbetsgivaravgifter för jobbet som du utför hos honom eller henne. Du måste själv se till att du betalar in preliminärskatt och sociala avgifter för din egen näringsverksamhet. För att visa att du är godkänd för F-skatt så skriver du helt enkelt det på varje faktura som du skickar ut till kund. Det går inte heller att fuska med detta och säga att man är godkänd för F-skatt fast man inte är det. Det är mycket enkelt för dina kunder att gå ut och kontrollera att du är registrerad.

Tycker du att det här med skatt verkar krångligt. Du kan andas ut. Det finns hjälp att få. Här finner du svar på dina frågor. Du kan även få hjälp med att registrera F-skatt här på vår sida! 


När du ska starta företag i Sverige ska du vara godkänd för F-skatt. Det ska du vara oavsett vilken bolagsform du avser att ha eller vilken bransch du avser att verka inom. Godkännande för F-skatt innebär att företaget redovisar och betalar sina egna skatter och avgifter. Det måste alla som driver företag göra. Det är därför viktigt att du som startar företag också ser till att registrera F-skatt när du startar upp din verksamhet. Men om du jobbar samtidigt som du driver ett eget företag ska du istället registrera dig för FA-skatt. En person med FA-skatt är anställd och har samtidigt enskild näringsverksamhet. Det är viktigt att du som företagare förstår skillnaden mellan dessa två begrepp. 

Regler som är till för att följas

Men det finns fler regler som företag måste efterleva. Om du har anställda ska du vara registrerad som arbetsgivare. Du måste då redovisa arbetsgivaravgifter varje månad. Företag som inte har betalat ut några löner en månad ska ange 0 kronor i arbetsgivardeklarationen för månaden. Arbetsgivaravgifterna är cirka 30 procent. Du kan få en uppfattning om den sammanlagda lönesumman genom att multiplicera avgifterna med 3. När du fått uppgiften om arbetsgivaravgiften och räknat fram den ungefärliga lönesumman bör du fundera på om denna verkar rimlig. Du bör fundera på om den lön som arbetsgivaren har redovisat till att avlöna de personer som utför arbete hos dig räcker till. Om den inte gör det, bör du ställa frågan om företaget har anlitat en underentreprenör.

Obetalda skatter och avgifter lämnas över till Kronofogden. Det är en myndighet precis som Skatteverket och information finns därför lättillgänglig. Där kan du få uppgift om alla skulder som är betalda eller obetalda och till vem, vad som utretts, avbetalningsplaner, tidigare restföringar, obetalda böter, uppgifter om konkurser m.m.

Bolagsverkets roll

Via Bolagsverkets näringslivsregister kan du få uppgifter om organisationsnummer, företrädare för aktie- och handelsbolag, firmatecknare, ytterligare bolag, namnbyte, styrelseändringar, kontrollbalansräkning, tidigare konkurser, näringsförbud, uppgift om eventuella ersättningar, arbetskraftskostnader, omsättning, externa kostnader, vinster, samt antal anställda och arbetskraftskostnad enligt årsredovisningen. Bolagsverket är också den myndighet där företagare får sina företag registrerade. Du kan få hjälp med att registrera ditt företag här på vår sida! 

Sverige är ett öppet och fritt land. Domar är också offentliga. I en dom ingår en förundersökning och i den kan det finnas utdrag ur belastningsregistret. Men från det kan du begära utdrag ur domstolens register och belastningsregistret. Du kan också begära ut förvaltarberättelser för bolags tidigare konkurser. Det är också möjligt att hos Transportstyrelsen få uppgifter om åkartillstånd, taxilegitimationer, varningar och återkallade tillstånd och legitimationer.

Begär utdrag om dig själv

Om du är privatperson har du rätt att begära registerutdrag från polisen om sig själv. Du kan därför begära att företaget ber sina anställda att ta ut utdrag ur polisregistret om sig själva. Sedan kan företaget visa dessa för dig. Tänk på att det är de anställda personerna själva som måste begära ut uppgifterna från polisregistret. Detta är inte ovanligt bland svenska arbetsgivare vid nyanställningar. Det är ett sätt att säkerställa trovärdigheten hos ny personal.

image
Samir Mdalla  1765 visningar
Senast uppdaterad: 5/10/2019 3:54 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile