Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

F-skatt, företagarens egen skatt



F-skatt är en skatt som finns för enskilda näringsidkares skull. Denna skatt är till skillnad från a-skatt lägre och på så sätt gynnsamma för egenföretagare. Alla som är egenföretagare som bedriver näringsverksamheter måste ha ansökt om en f-skattesedel.  Denna ansökan görs via skatteverket. För att bli godkänd på sin ansökan om f-skatt är kraven inte särskilt hårda – man måste ha betalat alla sina skatter och andra avgifter rätt och riktigt samt lämnat in sin deklaration. Förutom fysiska personer är det även vanligt att aktiebolag och ekonomiska föreningar, företagsformer som räkans som juridiska personer, har f-skatt.

F-skatten är en så kalla preliminärskatt, alltså, ägaren betalar varje månad in debiterad preliminärskatt. Varje månad betalare egenföretagaren således själv in egenavgifter och skatter på intäkter i företaget genom sin f-skatt. Detta, till skillnad från a-skatt, ligger alltså på företagaren själv och inte på någon arbetsgivare.

Att göra en startbudget för egenföretagare

När man ansöker om f-skattesedel ska man fylla i en blankett i vilken uppskattad vinst ska stå. Detta är naturligtvis inte det lättaste, det kan ju gå både bättre och sämre än beräknat. För att komma så nära verkligheten som möjligt kan det vara en god idé att göra en så kallad affärsplan som innehåller en startbudget för företaget. Denna budget kan sträcka sig över en sexmånadersperiod, men många rekommenderar att man väljer tolv eller till och med arton månader att beräkna. För att det ska bli så realistiskt som möjligt är det smart att göra en ”det går bra”-budget, ”det går dåligt”-budget och en ”vad vi tror”-budget. Detta för att ha räknat på alla eventuella scenarion.

Vad ska en startbudget innehålla?

En startbudget är inte så jobbig att göra som många kanske tycker att det låter som. Det handlar bara om att hur mycket pengar man har, hur mycket pengar som kommer att gå åt och hur mycket pengar som kommer att trilla in (sistnämnda är i många fall helt obefintlig inledningsvis). Viktigt att komma ihåg är att i inledningsfasen av en näringsverksamhets livstid finns det kostnader som är engångsföreteelser och som ofta är lite högre än vad som kommer att vara normalt i framtiden för företaget. I en startbudget ska man alltså ta med alla kostnader som krävs för att starta upp sitt företag – utan några som helst intäkter. Tråkigt, absolut, men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Summera alla kostnaderna i företaget – lokal, hyra, möbler, verktyg, råvaror, hård- och mjukvara, post- och fraktavgifter, lager, inköp av varor, försäkringar, webb (hemsidor), löner (anställda och för dig själv – lägsta möjliga i inledningsfasen är att rekommendera), leasingavgifter, telefon, internet, mobil, marknadsföring, revisor, andra konsulter – och på detta, ungefär tio procent extra för att var på den säkra sidan.
Därefter ska man subtrahera alla sina säkrade pengar, de pengarna som man verkligen har, från dessa kostnader. Sådär, där har man svaret på vad det kommer att kosta för att starta upp det företaget man planerat.

Hur ansöker man om f-skatt?

I ansökan ska man ange vad man tror företaget kommer att ha för inkomst på en årsbasis. Detta kan man komma fram till genom att göra en budget på samma sätt som angivet i stycket ovan. Om detta skulle ändras ska man rapportera in detta i preliminärdeklarationen till Skatteverket. I ansökan ska det också framkomma om att du avser att bedriva en näringsverksamhet eller att du redan gör detsamma. Ansökan om att bli godkänd för f-skatt finns online på Skatteverkets hemsida eller som pappersblankett, antingen att skriva ut från samma hemsida eller att hämta på närmaste kontor tillhörande Skatteverket.

image
Malin Soderstrom  2377 visningar
Senast uppdaterad: 7/11/2018 12:17 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile