Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Dra av 50 procent av bil-momsen när du ska starta företag

I vissa verksamheter finns det behov av bil för att arbetet ska fungera. Behovet av bil bör du tänka på när det är dags att starta företag. Du får vanligtvis dra av 50 procent av momsbeloppet när företaget hyr (leasar) en personbil. Men avdraget förutsätter att bilen körs minst 100 mil per år i en verksamhet som medför skattskyldighet eller rätt till återbetalning. Om en och samma körning med en leasad personbil avser två olika verksamhetsgrenar, varav endast ena är momspliktig, får endast de mil som kan hänföras till den momspliktiga verksamheten beaktas när man räknar 100 mil.

Bilen som anläggningstillgång

Momsen kan du dra av på alla driftskostnader om bilen är en anläggningstillgång. Dvs tillhör inventarierna i verksamheten. Eller om den har hyrts för användning i företaget. Det räcker med att bilen används delvis i företagets momspliktiga verksamhet. Du får dra av momsen på driftskostnader även när bilen används privat. Bland annat bensin, service, reparation, underhåll och besiktning eller test. Det är bra att känna till för dig som ska starta företag.

Om företaget inte äger eller hyr bilen för verksamheten eller om den är en omsättningstillgång. Dvs är avsedd att säljas. Då får du endast göra avdrag för momsen på bokförda driftskostnader som uppkommer när bilen körs i verksamheten. Det måste finnas en verifikation. Dvs ett kvitto eller en faktura.


När du inte får dra av

Du får inte dra av momsen om du har lämnat kostnadsersättning. Exempelvis milersättning. Det kan vara en anställd eller du själv som företagare som har tagit ut kostnadsersättning.

Uttagsbeskattning innebär att man redovisar moms på privat användning av en vara. Det görs när man gjort avdrag för den ingående momsen vid inköpet. Syftet är att den privata användningen av en tillgång i en verksamhet momsmässigt ska hanteras på samma sätt som vid köp av en privat konsument.

Om du har fått göra avdrag för momsen vid inköpet av en bil, eller om du har rätt till avdrag för hela momsen på leasingen, ska du uttagsbeskatta din privata användning av bilen. Uttagsbeskattningen gör du på olika sätt beroende på vilket fordon det rör sig om.

Personbilar och andra fordon

Personbilar ska du redovisa utgående moms med 20 procent av bilförmånsvärdet. Förmånsvärdet inkluderar moms. Därför ska du redovisa 20 procent fastän skattesatsen på bilar är 25 procent. Du får redovisa momsen på uttaget en gång per år. Redovisar du momsen en gång per månad eller varje kvartal får du redovisa momsen i den sista redovisningsperioden för räkenskapsåret. Det kan vara intressent om du ska starta enskild firma som lokalvårdare. Då behöver du många personbilar för att ha många kunder. 

Andra fordon än personbilar ska du redovisa moms som uttag av tjänst. Om du har dragit av all ingående moms vid köp/hyra. Det innebär att du ska redovisa utgående moms på fordonets rörliga kostnader för privat användning och på beräknad andel av de fasta kostnaderna. Momsen redovisar du i den redovisningsperiod som du har gjort uttaget. Det kan vara tänkvärt om du ska starta flyttfirma som handelsbolag och behöver köra mindre lastbil. 

Skribent: Rasmus Orsén

image
David Hagberg  7655 visningar
Senast uppdaterad: 2/1/2019 2:32 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile