Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Därför betalar vi F-skatt

Kort efter att vi har ansökt om att starta företag och fått vårt organisationsnummer, så är det dags att ansöka om F-skatt. Som ett brev på posten kommer sedan en lista med inbetalningar som vi ska göra varje månad. Detta är vår preliminära skatt. Hur mycket denna blir varje månad beror på hur mycket vi uppskattar att vårt företag ska dra in på ett år. Men varför måste vi betala denna skatt?

Skatt och egenavgifter

Det vi betalar in när vi betalar vår preliminärskatt varje månad är vår skatt på det vi tjänar och våra egenavgifter, bland annat våra sociala avgifter. Där ingår bland annat avgifter som är kopplade till socialförsäkringssystemet, som till exempel föräldraförsäkringen och ålderspensionen. Och det är ju inte så illa att ha, eller hur?


F-skatt vid anställning och enskild firma

Om du har både enskild firma och en anställning hos något annat företag så ska du betala både F-skatt och A-skatt och då kallar man detta uppfinningsrikt nog FA-skatt. Då är det arbetsgivaren som betalar din skatt och dina arbetsgivaravgifter på din lön.

Är du delägare i ett handelsbolag så ska du vanligtvis ha Särskild A-skatt (SA-skatt) där du betalar in din skatt och dina egenavgifter så att det stämmer överens med din del av vinsten i handelsbolaget.

Om du är delägare i ett aktiebolag så ska du normalt ha A-skatt då du räknas som anställd av aktiebolaget.

Varför behöver man vara godkänd

Att bli godkänd för F-skatt är otroligt viktigt både när du ska anlita någon annan, men även när någon annan ska anlita dig. Om du inte har F-skattsedel, så måste den som anlitar dig betala in din skatt och dina arbetsgivaravgifter. Detta kommer inte att bli så poppis som du säkert förstår. Detsamma gäller så klart om du anlitar någon som inte har F-skattsedel. Då kan du bli betalningsskyldig.

Visa att du är godkänd

Det enklaste sättet att visa att du har F-skattsedel är att du skriver det på varje faktura och varje offert som du skickar. Du får även ett brev hem med posten som bevisar att du är godkänd för F-skatt och detta kan du så klart alltid visa upp vid behov.

Lättare att bli godkänd

Det har blivit lättare att få F-skatt på senare år. Numera räcker det att endast ha några stycken arbetsgivare för att uppfylla kraven och bli godkänd för F-skatt. Sköter man sig inte så kan dock F-skattsedeln återkallas och då kan du inte längre skriva på dina fakturor att du är godkänd för F-skatt. Då blir det mycket svårt för dig att få jobb i framtiden, så var rädd om din F-skattsedel.

Har du frågor gällande F-skatt eller hur man ansöker så är det bara att gå till f-skatt.se. Här finns all hjälp du behöver.

image
David Hagberg  2077 visningar
Senast uppdaterad: 8/16/2020 7:11 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile