Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Dags att ansöka för F- skatt eller FA-skatt?

Har du precis startat företag och funderar på hur du ska fakturera dina blivande kunder? Först behöver du bli godkänd för F/FA-skattlicens - som kan vara svårt att förstå skillnaden på. FA-skatt kan du enbart ha om du bedriver eller ska bedriva en enskild firma, annars är det F-skatt som du behöver ha. För att kunna fakturera kunder krävs det att du har en godkänd F/FA-skattlicens något som du kan läsa mer om på www.f-skatt.se 


Vad är FA-skatt?

FA-skatt är en beteckning som i Sverige gäller den som både bedriver näringsverksamhet och har anställningsinkomst. Då behövs både F- och A-skattsedel, eftersom F-skatten inte får användas i en anställning. Du kan ansöka om att vara godkänd för F-skatt och samtidigt ha kvar din A-skatt. Det innebär att du blir godkänd för F-skatt med villkor (så kallad FA-skatt). Om du är godkänd för FA-skatt ska din arbetsgivare betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på din lön till Skatteverket, men du är själv ansvarig för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för arbete som du utfört i din näringsverksamhet. 

För dig som är godkänd för FA-skatt är det viktigt att komma ihåg att du alltid måste hänvisa till F-delen av ditt godkännande skriftligen när du tar uppdrag och fakturerar i din näringsverksamhet. Juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, kan inte ha FA-skatt. Det gäller enbart enskilda firmor. 

Vid en ändring från F- till FA-skatt eller tvärtom, behöver du ofta lämna en preliminär inkomstdeklaration. Det beror på att din debiterade preliminärskatt ska baseras på alla dina inkomster. Har du exempelvis både inkomst av näringsverksamhet och inkomst av anställning, är det viktigt att du lämnar uppgift om samtliga inkomster i din preliminära inkomstdeklaration för att du inte ska få en för hög eller för låg debiterad preliminärskatt. 


Vad är skillnaden mellan F-skatt och FA-skatt?

Du som både bedriver enskild näringsverksamhet och dessutom har inkomst av anställning behöver både vara godkänd för F-skatt och ha A-skatt, så kallad FA-skatt.

Skatteverket får enligt svensk lag besluta att ett godkännande för F-skatt för en fysisk person ska förenas med villkoret att det bara får åberopas i hans eller hennes näringsverksamhet. Den som är godkänd för F-skatt med villkor har även A-skatt. F-skatt med villkor kallas därför även FA-skatt. För den som vid sidan av näringsverksamheten har en anställning innebär villkoret att godkännandet inte får åberopas i anställningen.

Om sökanden enbart har ansökt om att bli godkänd för F-skatt men det av ansökan framgår att sökanden bör godkännas för F-skatt med villkor. Då ska sökanden ges möjlighet att yttra sig över detta innan Skatteverket fattar beslut. Om skatteverket beslutar att godkänna sökanden för F-skatt med villkor ska Skatteverket motivera detta i beslutet. Av beslutet ska också framgå vilken eller vilka verksamheter Skatteverket inte ansett vara näringsverksamhet. Skatteverket ska också informera sökanden om innebörden av FA-skatt.

När det bara berör tjänsteinkomster i form av pension, sjukpenning m.m. behöver inte Skatteverket fatta beslut om FA-skatt. Orsaken till detta är att skatteavdrag ska göras på dessa inkomster enligt svensk lag, även om mottagaren är godkänd för F-skatt.


Är det någon skillnad på F-skatt för olika bolag? 
Det finns skillnader beroende på vilken bolagsform du ska bedriva. Ska du ansöka om F/FA-skatt när du har en enskild firma kan du skicka in ansökan direkt då ditt orgnummer kommer vara ditt personnummer. Däremot om du ska ansöka om en F-skatt gällande exempelvis aktiebolag och handelsbolag - då krävs det att du inväntar ditt orgnummer innan du skickar in din F-skattblankett. Du kan inte bli godkänd innan du har fått ditt orgnummer som vanligtvis börjar på 55 när det är ett aktiebolag och 96 när det är ett handelsbolag.

image
Sara  20555 visningar
Senast uppdaterad: 10/12/2018 10:36 AM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile