Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.
När du ska starta företag finns det mycket att tänka på. Det vet alla som har provat på det någon gång i sitt liv. Men bara för att det finns många saker att ha i beaktande betyder det inte att man ska se det som en omöjlig utmaning. Istället bör du ta dig an denna utmaning som ett av dina livs största projekt och göra det till en framgångssaga. Det första steget innan du tar tag i allt praktiskt kring att starta företag är att vara väl påläst. Det finns goda möjligheter till detta. Du kan få mycket bra hjälp att komma igång med den verksamhet som kan bli din livstidsförsörjning. Vem vet, en dag gör den kanske dig ekonomiskt oberoende.
Men det är viktigt att göra saker steg för steg. Att arbeta med detta projekt strategiskt. När du bestämt dig för vilken företagsform du ska driva din verksamhet som måste du också komma ihåg att registrera F-skatt. Detta är ett förtroende-bevis och ett ansvarstagande från din sida att du kommer betala dina skatter under din tid som företagare.
För alla är det däremot ingen självklarhet med F-skatt. Du som både bedriver näringsverksamhet och har anställningsinkomst måste vara godkänd för F-skatt och samtidigt ha kvar din A-skatt. Det vill säga det du hade innan du blev företagare. Om du var anställd. Men blir du både företagare och anställd innebär det att du blir godkänd för F-skatt med villkor. Det kallas ofta FA-skatt. Om du är godkänd för FA-skatt ska din arbetsgivare betala in preliminärskatt och arbetsgivaravgifter på din lön. Men du är själv ansvarig för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för arbete som du utfört i din näringsverksamhet. Dvs ditt företag som du driver vid sidan om din anställning.
För dig som är godkänd för FA-skatt är det viktigt att komma ihåg att du alltid måste hänvisa till F-delen av ditt godkännande skriftligen när du tar uppdrag och fakturerar i din näringsverksamhet. Men juridiska personer, till exempel aktiebolag och handelsbolag, kan aldrig ha FA-skatt. Det kan däremot fysiska personer.
Du kan ansöka om FA-skatt när du registrerar din enskilda näringsverksamhet. Behöver du ändra från F-skatt till FA-skatt eller tvärtom kan du även göra det via f-skatt.se. Tänk på att du, vid ändring från F- till FA-skatt och vice versa, ofta behöver lämna en preliminär inkomstdeklaration. Det beror på att din debiterad preliminärskatt ska baseras på alla dina inkomster. Har du exempelvis både inkomst av näringsverksamhet och inkomst av anställning, är det viktigt att du lämnar uppgift om samtliga inkomster i din preliminära inkomstdeklaration för att du inte ska få en för hög eller för låg debiterad preliminärskatt.
Vårt kundcenter
08 123 503 29
Måndag-fredag: 10:30-17:00
Lördag-söndag: stängt
Helgdag: stängt