Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

FA-skatt: En av alla skatter i Sverige

Sverige är känt utomlands för sina höga skatter. Att kunna ha koll på alla olika skatter som finns i vårt land kan vara otroligt svårt, eftersom nästan alla områden i samhället där det finns pengar, så finns det också skatt: Oavsett om det är något som köps, säljs, löner som betalas ut, arv eller lottovinster, så betalas det olika skatter i Sverige. Varje skatt har dessutom ett eget namn, vilket både gör det lättare och svårare. En av skatterna vi har kallas FA-skatt. Vad är just denna skatt för något, vem måste betala den och när?

Att ansöka till FA-skatten och vad du måste tänka på

FA-skatten är namnet på skatten som måste betalas av individen eller gruppen som är verksam inom näringsverksamheten och har en så kallad anställningsinkomst. En anställningsinkomst innebär att du är anställd och får en inkomst av denna anställning. För denna anställning måste du betala skatt. F-skatten kan inte användas vid anställning, därför behöver arbetsgivaren både F- och A-sedeln för att bli korrekt beskattad. Generellt består FA-skatten utav A- och F-skatten. Därför har denna skatt även sitt namn. När du söker för att bli godkänd för F-skatten behåller du samtidigt din A-skatt. Om du blir godkänd för F-skatten och behåller din A-skatt innebär det att du blir godkänd för en F-skatt med villkor. Denna F-skatt med villkor är den som kallas FA-skatt. FA-skatten gäller i Sverige.

När du ändrar din F-skatt till FA-skatt (och tvärtom) måste du tänka på att du oftast behöver lämna en preliminär inkomstdeklaration. Orsaken till detta är att preliminärskatten du debiteras på ska baseras på alla dina inkomster du får in. Detta är särskilt viktigt när du till exempel får inkomst av både näringsverksamhet och din anställning. Du måste lämna uppgift om alla inkomster i din preliminära inkomstdeklaration, annars kan det hända att du får en för låg eller för hög debiterad preliminärskatt.

När du har blivit godkänd för FA-skatt är det extremt viktigt att komma ihåg att du måste hänvisa till F-delen i ditt godkännande. Detta måste du göra skriftligt så fort du tar uppdrag eller fakturerar i din näringsverksamhet. Det finns undantag för FA-skatten och det är juridiska personer: Aktiebolag och handelsbolag kan aldrig ha FA-skatt.

Ansvarsfördelning

Det är inte du som ska betala FA-skatten så det måste du inte tänka på. Den som ska betala skatten är din arbetsgivare! När du som anställd har FA-skatten ska din arbetsgivare betala in preliminärskatten och arbetsgivaravgifter på din lön till Skatteverket. Du är dock fortfarande själv ansvarig för din egen preliminär skatt och egenavgifter på ersättningen du får för ditt arbete i din näringsverksamhet. 

image
Samir Mdalla  1934 visningar
Senast uppdaterad: 4/8/2019 6:35 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile