Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

F-skatt i ett aktiebolagAtt starta aktiebolag är en bolagsform som kan innebära stor framgång och stor frihet. Själva aktiebolaget räknas som en juridisk person som får anställa personal, som kan äga ting och som kan teckna avtal och överenskommelser. När du har startat ett aktiebolag blir det först en juridisk person efter att du har registrerat bolaget på Bolagsverket. Kraven för att få starta aktiebolag som är privata är att du investerar i bolaget med en så kallat kapitalinsats på minst 50 000 kronor. om det i stället handlar om publika aktiebolag är summan minst 500 000 kronor. För vissa kan detta kännas som en hel förmögenhet, men värt att veta då är att det är fullt möjligt att denna kapitalinsats eller detta aktiekapital används till investeringar och inköp av tillgångar i bolaget. Alltså, pengarna kommer finans kvar i aktiebolaget, vilket kan göra att det känns billigare.

Varje krona som du investerar i ett aktiebolag kan bli två eller än fler kronor. Samtidigt måste du vara medveten om att pengarna man satt in i aktiebolaget kan gå förlorade, men det är bara pengarna som du köpt aktier med, inga andra.

 

Krav för att starta aktiebolag

Förutom kapitalinsatsen måste även ett aktiebolag startas av minst en person – flera går också bra. Bolaget måste företrädas av en styrelse och i vissa fall måste även en VD finnas. Denna verkställande direktör och styrelse framröstas under bolagsstämman. Styrelsen ansvarar för bland annat en aktiebok upprätthålls, i vilken alla delägare står inskrivna. För att all ekonomi ska vara korrekt och dokumenterad bör en professionell - auktoriserad eller godkänd - revisor vara anställd av aktiebolaget. Undantag kan vara okej om det finns en bestämmelse i bolagsordningen som säger annat. Du som är delägare i ett aktiebolag tar naturligtvis del av vinsten genom utdelning. Denna utdelning är även inkomst och ska beskattas som en sådan av dig som aktieägare. Bolagsskatt kallad den skatt som läggs på ert företag när året är slut med avseende på vinsten.

 

F-skatt i ett aktiebolag

Ett privat aktiebolag ska precis som vilken annan egenföretagande bolagsform, ansöka om att bli godkänt för så kallad f-skatt, alltså företagsskatt. Det är utifrån denna ansökan som preliminärskatten kommer att bestämmas grundat i vad du uppger för uppgifter om ditt aktiebolag - uppgifter om uppskattad inkomst för företaget. Ditt aktiebolag måste även skicka in registrering för moms samt för att vara arbetsgivare. För att ansöka om f-skatt kan du fylla i en manuell blankett som du skickar eller lämnar in, men smidigast är om du gör det via internet på Skatteverkets hemsida. F-skatt i ett aktiebolag är nödvändighet för att kunna betala ut sina skatter och avgifter. För att kunna driva ditt aktiebolag som en näringsverksamhet är det tvunget att kunna bokföra f-skatten. Om man tycker att det är krångligt att ansöka om f-skatt, att göra momsregistrering eller arbetsgivarregistrering kan man absolut köpa professionell hjälp. Utbudet är stort och i många fall prisvärt.

 

Inkomstdeklaration eller fyllnadsbetalning

Naturligtvis går det inte att vara spådam när det gäller intäkter i ett aktiebolag. Om inkomsten skulle bli mycket större eller mycket lägre än vad du tidigare angett i din ansökan om f-skatt i ett aktiebolag, är det bara att notera det i inkomstdeklarationen. Detta är viktigt att göra då felaktigheter bryter mot skattelagar och kan innebära höga och dyra summor kvarskatt. Som jag nämnde handlar det om stora skillnader från den tidigare uppskattningen av intäkter. Skulle det skilja sig lite mindre åt, är det i stället en god idé att i inledningen av nästkommande år göra en så kallad fyllnadsinbetalning.

 

Att starta aktiebolag är en jättebra idé! Det är i denna bolagsform som dina pengar kan växa maximalt – så tveka inte en sekund till. Lycka till!

 

 

image
Malin Soderstrom  1702 visningar
Senast uppdaterad: 7/9/2018 11:05 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile