Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Registrera F-skatt och ta eget ansvar

Går du i tankarna om att starta företag? Då måste du också börja tänka på att registrera F-skatt. Det finns förvisso inget krav på att du ska registrera F-skatt om du i all enkelhet ska starta upp en enskild firma. Men du bör komma ihåg att också registrera F-skatt. Det är av stor betydelse, oavsett företagsform, om du ska uppfattas som seriös av dina kunder. Godkännandet för F-skatt visar att du är en företagare som själv ansvarar för att betala in din preliminärskatt och egenavgifter på ersättning för utfört arbete. Dina kunder vill se att du har förmåga att ta eget ansvar. Det är inte din uppdragsgivare som ska dra av skatt eller betala arbetsgivaravgifter på ersättningen om du är godkänd för F-skatt. Istället är det du som företagare som betalar dina skatter och egenavgifter genom att ha en debiterad preliminärskatt.

Men Om en uppdragstagare inte är godkänd för F-skatt artar sig situationen något annorlunda. Då ska den som betalar ut arbetsersättning normalt dra av skatt på arbetsersättningen. Det gäller oavsett om mottagaren bedriver enskild näringsverksamhet eller är ett bolag. Det är därför viktigt att du inte gör skillnad på detta på grund av företagsformen. Om mottagaren är en fysisk person ska den som betalar ut arbetsersättningen förutom att dra skatt även betala arbetsgivaravgifter. En fysisk person är en person eller individ i egentlig mening, en människa, till skillnad från en juridisk person som exempelvis kan utgöras av ett företag, en förening eller en fysisk persons dödsbo.


För att uppdragsgivaren inte ska behöva betala dina skatter och avgifter behöver du alltså vara godkänd för F-skatt. Åtminstone när du och uppdragsgivaren kommer överens om ersättningen eller när sådan ersättning betalas ut. Det innebär att om du blir godkänd för F-skatt när ersättningen redan har betalats ut kan du inte hänvisa till godkännandet i uppdraget. Utbetalaren har då samma ansvar för att dra skatt och betala arbetsgivaravgifter som om du varit anställd.

Skatteavdrag är inte för alla

Skatteavdrag är ofta ett begrepp som klingar väl i företagares öron. Men du dom endast säljer varor i din verksamhet gör inte skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter på ersättning för sålda varor. För dig som enbart säljer varor i din näringsverksamhet har godkännandet för F-skatt ingen inverkan på ditt ansvar för att redovisa och betala skatt. Detta kan vara bra att känna till. Vill du veta mer om F-skatt, vad det är och hur du ska gå till väga för att registrera dig för F-skatt kan du få professionell rådgivning på f-skatt.se.

Skribent: Rasmus Orsén 

image
David Hagberg  1720 visningar
Senast uppdaterad: 8/15/2020 10:30 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile