Registrera dig för F-Skatt

Beställ på mindre än 5 minuter.
Vi levererar ansökan till dig samma dag!
Endast 1995 + moms.

  • Rekordsnabb registrering
  • Låg preliminärskatt första året
  • Ärendehandläggning hos Skatteverket
  • Uppstartssamtal med rådgivare

Fyll i dina uppgifter

Har du ett bolag registrerat idag?

Redovisa i euro

Alla företagare gör klokt i att ta hänsyn till att vi lever i ett globaliserat samhälle. Oavsett om du precis har startat upp ditt företag eller om du varit verksam en längre tid är det viktigt att komma ihåg att affärsvärlden många gånger sträcker sig bortom Sveriges gränser. Det är därför viktigt att vara tydlig mot omvärlden inte bara genom att kommunicera på andra affärsspråk. Det är också viktigt att redovisa verksamheten på ett begripligt sätt. Ett sätt att göra detta är att använda världsomfattande valutor. Man kan i vissa fall redovisa i euro.

Den 14 september 2003 höll Sverige folkomröstning om huruvida landet skulle gå med i EMU och införa euron som valuta, eller inte. Nej-sidan vann med 55,91% mot Ja-sidan som fick 42,02%. Men ända sedan 2001, innan folkomröstningen, kan vissa svenska företag ha sin redovisning i euro. De företagsformer som ges möjlighet att redovisa i euro i stället för svenska kronor är aktiebolag, ekonomiska föreningar, sparbanker, medlemsbanker, understödsföreningar, försäkringsaktiebolag och ömsesidiga försäkringsbolag.

Om du ska starta en verksamhet som ska arbeta internationellt i stor skala kan det hända att du behöver påvisa årsredovisningen i sammanhang som sträcker sig utanför Sveriges gränser. I ett sådant fall kan det vara praktiskt att företagets årsredovisning är anpassad till en internationell valuta. Ett sätt att göra detta är att redovisa i euro.


Så redovisar du i euro

Beslut om byte av redovisnings- och aktiekapitalsvaluta i ett aktiebolag ska fattas på bolagsstämma vilket innebär att man gör en ändring i bolagsordningen. Detta ska registreras hos Bolagsverket. När ett företag har bytt redovisningsvaluta måste samtliga led av redovisningen ske i euro. Från den löpande bokföringen till delårsrapporter och årsredovisningar. Alla de steg som krävs för att göra detta kan kännas krångliga och det kan vara lönt att be om hjälp från en expert på området. För att hitta bästa möjliga expertis kan du söka professionell hjälp och rådgivning på starta-aktiebolag.se. Där finns allt du behöver veta när du ska sätta dig in i hur du ska redovisa i euro.

image
David Hagberg  2145 visningar
Senast uppdaterad: 2/14/2019 3:23 PM

Vårt kundcenter

08 123 503 29

 

Måndag-fredag: 10:30-17:00

Lördag-söndag: stängt

Helgdag: stängt

footer desktop
footer mobile